Nummerplaatherkenning als wapen tegen inbrekers

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen wil op korte termijn zogenoemde ANPR-camera’s inzetten om de grote stroom aan inbraken een halt toe te roepen. ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Regognition) leggen kentekens van passerende auto’s vast. Iedere keer als een verdacht voertuig de camera’s passeert, krijgt de politie een seintje en kan er actie worden ondernomen.

De camera’s zullen in eerste instantie worden ingezet op toegangswegen rond Westwijk. Voor deze wijk is gekozen omdat het aantal inbraken juist hier heel hoog is. De politie kan de camera’s ook op andere plaatsen in Amstelveen gaan inzetten.

De gemeente Amstelveen is een van de eerste gemeenten in Nederland die deze camera’s specifiek inzet om criminaliteit te bestrijden. Gemeenten die al werken met camera’s zijn bijvoorbeeld Vught en Roermond.

Eerder maakte de gemeente al bekend dat oud-politieagenten gaan worden ingezet om de inbraken te bestrijden.

Foto: Adrian Pingstone