Politie waarschuwt: wees alert op zakkenrollers tijdens kerstinkopen

AMSTELVEEN – Met de kerstdagen in het vooruitzicht beleeft het Stadshart deze periode topdrukte. De politie doet nu een oproep om tijdens de kerstinkopen extra alert te zijn op zakkenrollers en autokrakers. Criminelen misbruiken de drukte om onopgemerkt toe te slaan.

De oproep wordt ondersteund door wijkagent Frank Diender. Omdat het winkelcentrum in zijn wijk valt is hij er regelmatig te vinden, en weet als geen ander wat de ideale situatie is voor een zakkenroller. “Zakkenrollers opereren vaak in een groep en vooral bij drukte is er genoeg afleiding om onopvallend een tas te rollen. De vele bezoekers van winkelcentra in december zijn daar de juiste gelegenheid voor.”

De politie voert in het Stadshart al langer een strijd tegen criminaliteit. Eerder dit jaar werden er nog acties georganiseerd om bezoekers bewust te maken van diefstal uit auto’s. De aanpak van de politie lijkt te werken. In 2017 verwerkte de Amstelveense politie 79 aangiftes van zakkenrollerij, dit jaar staat de teller nog op 40.

“Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee,” vertelt Diender. “Blijf alert, doe je tas dicht en laat spulletjes nooit onbeheerd achter als je bijvoorbeeld een paskamer betreedt. En laat je niet afleiden: vaak werken zakkenrollers in bendes, en zorgt één voor de afleiding terwijl de ander onopgemerkt je portemonnee uit je tas haalt.”