Voedselbank verwacht meer mensen door BTW-verhoging

AMSTELVEEN – Voedselbank Amstelveen opent vanaf volgend jaar de deuren voor meer mensen. Het lage BTW-tarief gaat omhoog, waardoor levensmiddelen duurder worden. De Voedselbank vreest dat daardoor meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en biedt daarom meer mensen hulp.

Rond Kerstmis worden meer levensmiddelen gedoneerd aan de Voedselbank en daardoor kan de Voedselbank zijn bezoekers meer steun bieden in de donkere dagen. “Veel mensen vragen ons: ‘We hebben een kerstpakket, kunnen we het bij u brengen?’, en daar zijn we heel blij mee. We hebben nu al zó veel dat we ook voor januari al mooie producten hebben. Dus alle kerstpakketten die mensen willen doneren zijn bij ons van harte welkom,” zegt Annick Visser, voorzitter van de Voedselbank Amstelveen.

Ook volgend jaar zal de steun hard nodig blijven. Dan gaat het lage BTW-tarief namelijk omhoog van 6 naar 9 procent, waardoor levensmiddelen duurder zullen worden. De Voedselbank betreurt de nieuwe regeling. “Voor de mensen die al heel weinig hebben en bij ons komen is het al heel erg moeilijk. Wij verwachten bij de Voedselbank ook een toeloop aan nieuwe mensen. We moeten afwachten hoeveel mensen er komen voor een voedselpakket en dan gaan we kijken wat we ermee kunnen en hoe lang we het kunnen volhouden. We willen het in ieder geval absoluut volhouden en iedereen kunnen helpen,” aldus Visser.

Er heerst nog wel schaamte rondom hulp vragen van de Voedselbank, maar volgens de vrijwilligers is dit nergens voor nodig. “Als je echt een pakket denkt nodig te hebben, kom dan langs en dan kijken we er samen naar. Schaam u niet als u het nodig heeft, wij willen u graag zien,” besluit Visser.