Raat wil raad en ‘Sloop de Bunker’ boek over bezettingstijd cadeau doen

AMSTELVEEN – Het blijft voorlopig nog even onrustig tussen wethouder Herbert Raat en enkele omwonenden van De Bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. De stichting Sloop de Bunker stort de bunker het liefst vol met beton en wethouder Raat ziet het liefst dat de bunker een educatieve functie krijgt. Ondertussen wordt het geschil voor de rechter uitgevochten en ook in de media.

Deze keer is het de beurt aan wethouder Raat die zijn standpunt nog eens duidelijk maakt op zijn blog. “De een noemt het een nazibunker, wil het slopen en de daarmee samenhangende geschiedenis zo snel mogelijk vergeten. De ander wil het behouden voor volgende generaties om kinderen te leren wat er is gebeurd. Ik schaar me vol overtuiging bij de laatste groep. Wat mij betreft is het niet sloop de bunker, maar open de bunker,” schrijft hij.

De bunker is een van de weinige, tastbare historische overblijfselen uit WOII in Amstelveen, stelt Raat. “Wij hebben de bunker met positief advies van de Erfgoedcommissie aangewezen als gemeentelijk monument. Een monumentale status is een ‘beschermd cultuurgoed’, en heeft niets te maken met goed of fout, maar met architectonische of cultuurhistorische waarde. Na overleg met de gemeenteraad is het plan om het gebouwtje een educatieve functie te geven.”

Raat wil ook dat de huidige gemeenteraad goed op de hoogte is van de Amstelveense historie en dan vooral de oorlogsjaren. Hij stelt daarom aan burgemeester Bas Eenhoorn voor om de hernieuwde uitgave van Tini Vissers ‘Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen’ te geven. “En doe meteen ook maar een exemplaar aan de leden van de stichting Sloop de Bunker,” besluit hij zijn blog.