9 maanden cel geëist tegen oud-topman KPMG

AMSTELVEEN – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 9 maanden cel geëist tegen oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen. Deze zou bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor belastingfraude en valsheid van geschrifte hebben gepleegd. Een andere verdachte, Pim Botterman, hangt een werkstraf van 180 uur boven het hoofd. 

Verslaggever Bart Mos van De Telegraaf schrijf vandaag over de zaak. Onder leiding van Van Everdingen zouden de kosten voor inrichting van het gebouw in mindering zijn gebracht op de winst van een KPMG-dochterbedrijf dat het gebouw neerzette. Deze kosten hadden over de huurperiode van tien jaar verdeeld moeten worden. Hiermee werden miljoenen euro’s belasting ontweken.

In de zaak staan ook projectontwikkelaars Fred Meijer en Leon Bots terecht.

Volgens het OM is de zaak extra kwalijk door de positie die KPMG inneemt. “Een accountantskantoor is een van de hoekstenen van de integriteit. Door met de bouw van hun kantoor fraude te plegen, heeft KPMG het in hem gestelde vertrouwen ernstig beschaamd.”

Lees verder bij de Telegraaf.