Alders negeert wens omwonenden en adviseert meer vluchten Schiphol

AMSTELVEEN – Het overleg in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) is mislukt. Binnen de raad is geen consensus bereikt tussen omwonenden en andere belanghebbenden rond Schiphol. De voorzitter van het overleg, Hans Alders, zal de minister nu adviseren om in de jaren 2021, 2022, en 2023 10.000 extra vluchten toe te staan. Bewoners en ook bestuurders van omliggende gemeenten en provincies willen een groeistop tot en met 2023.

“Alders heeft op persoonlijke titel een advies aan infrastructuurminister Van Nieuwenhuizen opgesteld zonder voldoende rekening te houden met de conclusies uit de maatschappelijke consultatie. Hij volgt daarmee de luchtvaartmaatschappijen, die met hun groei-eis het overleg met de omgeving in feite opzeggen,” zegt Matt Poelmans, bewonersonderhandelaar in de ORS, tegenover De Telegraaf.

Hij vervolgt: ” „De balans is weg. Het vertrouwen is verstoord vanwege het niet nakomen van afspraken en het gerommel met geluidscijfers. De overlast is alleen maar toegenomen. Wij dringen daarom bij de minister aan op beëindiging van het huidige gedoogbeleid. Zo moet het aantal nachtvluchten fors omlaag.”

Hans Alders geeft woensdagmiddag een verklaring over het ORS-advies.

Foto: Vivian Tusveld. VTF