Amstelveners nemen kijkje bij verwerker kledinginzameling

 Jaarlijks zamelt de gemeente Amstelveen ongeveer 300.000 kilo textiel in via twintig ondergrondse kledingcontainers van Sympany en de Kledingbank. Dat is bijna 3,5 kilo per Amstelvener. De opbrengst uit verkoop van textiel gaat naar goede doelen of het textiel wordt hergebruikt. In het kader van ‘de Week van de Circulaire Economie’ namen twintig Amstelveners deze week een kijkje bij textielverwerker Sympany om te zien wat er met hun oude kledingstukken gebeurt.

Het doel van de gemeente is om zoveel mogelijk (rest)afval om te zetten naar bruikbare grondstoffen. Zo is vorig jaar Anders Inzamelen ingevoerd om grondstoffen uit het huishoudelijk afval zoals papier, glas, PMD en GFT apart in te zamelen. Van deze grondstoffen kunnen bij aparte inzameling en verwerking nieuwe producten gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor gebruikte kleding.

“We willen bereiken dat in Amstelveen verspilling van grondstoffen tot het verleden gaat behoren en dat producten die we weggooien maximaal voor hergebruik in aanmerking komen’, zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid, Duurzaamheid).

Een deel van het geld dat Sympany ophaalt met de verkoop van gebruikte kleding gaat naar een lokaal goed doel, het overige naar duurzame projecten in ontwikkelingslanden. De kleding die niet meer bruikbaar is, wordt gerecycled en verwerkt in nieuwe kleding of isolatiemateriaal. “Kleding scheiden is voor mij hetzelfde als papier, plastic en glas scheiden”, zegt Astrid Stoffels, een van de deelnemers aan de excursie naar Sympany. “Ik was onder de indruk van de organisatie die erachter zit. Ik ben me nog meer bewust geworden van het belang ervan. Je doet iets goeds voor andere mensen én voor het milieu. Een tip die ik heb geleerd: Bind schoenen aan elkaar met de veters of een touw, want enkele schoenen die op de lopende band liggen belanden helaas toch bij het restafval.”

De afdeling Afvalbeheer van de gemeente Amstelveen organiseert regelmatig excursies om bewustwording te bevorderen. Onder meer naar het recyclecentrum van Wecycle in De Kwakel, het Amsterdams Energiebedrijf (AEB) en het Afvalbrengstation.