Voormalig KPMG-bestuurder voor de rechter vanwege fraude bouw hoofdkantoor

AMSTERDAM – Vandaag start het strafproces tegen voormalig KPMG bestuurder Jaap van Everdingen en projectontwikkelaar Fred Meijer. Zij worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van belastingfraude bij de bouw van het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Dat meld de Telegraaf vandaag.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de bouwdochter van KPMG onjuist belastingaangifte gedaan heeft en dat er documenten zijn vervalst. De accountants blijken de inrichting van het gebouw – die zo’n 39 miljoen euro bedroeg – in één keer te hebben opgevoerd als bouwkosten. Volgens KPMG was dat een verplichting onder verslaggevingsregels IFRS. Maar daarmee drukken ze illegaal de winstbelasting met tien miljoen euro, meent het Openbaar Ministerie.

Projectontwikkelaar Meijer, die mede aandeelhouder is van de bouwdochter, zag door deze inbreng van inrichtingskosten zijn winst dalen en compenseerde dat volgens het Openbaar Ministerie met een valse factuur van zo’n twaalf miljoen euro.

Volgens vrienden van Van Everdingen is “Jaap in het pak genaaid” door zowel projectontwikkelaar Meijer als door zijn KPMG-collega’s, aangezien die hem als een baksteen hebben laten vallen na de komst van de FIOD. De zestien miljoen euro hadden zij toen al onderling verdeeld.

Fred Meijer legt de schuld volledig bij KPMG. Zijn advocaat Guido de Bont zegt dat hij mocht rekenen op de expertise van de accountfirma.