Bureau Boeiend bespreekt Art Nouveau in Krakau rond 1900

AMSTELVEEN – In de lezing door Bureau Boeiend wordt u meegenomen naar het het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit zelf de hoofdstad van een dubbelmonarchie was geweest, die van Polen en Litouwen, en waar tot op heden de schilderachtige sporen van de geschiedenis het straatbeeld bepalen. Een stad ook, die in de negentiende eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession. De lezing Krakau 1900, Art Nouveau wordt op donderdag 17 januari gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in de bibliotheek Amstelveen Stadsplein.

Wie eens een werk van StanisÅ‚aw WyspiaÅ„ski heeft gezien, wil meer. Neem ‘Copernicus’ systeem’ op de afbeelding. De aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van art nouveau gaan hier hand in hand met een diepere inhoud: de gele figuur is zonnegod Apollo met de planeten om hem heen. Kortom, WyspiaÅ„ski combineerde visueel genot met iconografische inhoud. WyspiaÅ„ski wordt dan ook een van de grote namen van de lezing.

U maakt kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

Donderdag 17 januari, 14:30-16:30 uur. Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Meer informatie en kaarten: Bureau Boeiend