‘Kati Horna: Compassie en Engagement’ in Cobra Museum

AMSTELVEEN – In het Cobra Museum is van 3 maart tot en met 30 juni de tentoonstelling ‘Kati Horna: Compassie en Engagement’ te zien. De expositie toont Horna’s werk met meer dan 140 foto’s en publicaties uit magazines en kranten. De tentoonstelling laat de bezoekers een fenomeen ontdekken dat lange tijd in de schaduw van haar generatiegenoten heeft gestaan. 

Kati Horna (Hongarije, 1912 – Mexico, 2000) legde als fotograaf tal van grote omwentelingen in de twintigste eeuw vast. Een leven als geëngageerde fotograaf was voor haar een manier om een bijdrage te leveren aan haar politieke idealen en tegelijkertijd als vrouw een onafhankelijk leven te kunnen leiden. Grote bekendheid verwierf Horna met haar geëngageerde foto’s van de Spaanse Burgeroorlog.

Kati Horna legde in de vorige eeuw meerdere historische momenten vast, Als fotograaf verkoos ze betrokkenheid bij haar onderwerpen boven het artistieke sterrendom. Hierdoor heeft zij niet de bekendheid bij het grote publiek gekregen –  in tegenstelling tot haar generatie- en landgenoten Brassaï, Robert Capa, André Kertész en László Moholy-Nagy. Na grote overzichtstentoonstellingen in Mexico-Stad (waar ze vanaf 1939 de rest van haar leven woonde), Madrid en Parijs wordt Horna nu voor het eerst in Nederland oeuvre breed getoond.

De stijl van Kati Horna is geworteld in haar jeugd in het politiek woelige Budapest, en haar latere tienerjaren in Berlijn in de aanloop naar Hitlers bewind. Vanuit Berlijn ging ze eerst terug naar Boedapest, waar ze werd opgeleid door de Hongaarse fotograaf Jószef Pécsi. In deze periode begon haar levenslange vriendschap met medestudent Robert Capa. Ze behoorde tot een generatie jonge fotografen die gedwongen werd Hongarije te ontvluchten door de opstanden in de jaren dertig van de vorige eeuw en de dreiging van de Nazi’s. Onder hen waren onder meer Eva Besnyö (Hongarije, 1910 – Nederland, 2003) en Ata Kandó (Hongarije, 1913 – Nederland 2017), die zich beiden later in Nederland vestigden. Van hen wordt in deze tentoonstelling werk getoond in aanvullende presentaties.

De tentoonstelling komt tot stand dankzij de medewerking van gastcurator Marisol Arguelles en Archivo Privado de Fotografia Y gráfica Kati Y José Horna.

Het Cobra Museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.