KNGF Geleidehonden: toegang nog steeds te vaak geweigerd

AMSTELVEEN – Ruim 40% van de geleidehonden wordt nog steeds geweigerd, meldt KNGF Geleidehonden. Dat terwijl er een VN-verdrag is waarin staat dat deze honden niet geweigerd mogen worden. Wij namen de proef op de som in Westwijk, daar ging het goed. Maar dat is niet overal zo, zegt KNGF Geleidehonden.

Uit eigen onderzoekt blijkt dat voornamelijk bij kleine hotels en winkels met verse levensmiddelen de honden niet welkom zijn. Volgens KNGF Geleidehonden komt dit door onbegrip en onwetendheid over de wet. Deze wet is in 2016 geïntroduceerd en hierin staat dat geleidehonden altijd welkom zijn bij openbare gelegenheden.

In Westwijk stonden de winkeliers open voor de geleidehond van Susan Peters. Zij heeft haar geleidehond Zenga hard nodig als ze op stap gaat. Een boodschap doen zonder Zenga is niet te doen. Het weigeren van de geleidehonden zorgt ervoor dat hun baasjes een stukje zelfstandigheid verliezen. Vooral de buddyhonden voor mensen die lijden aan PTSS, worden vaak geweigerd, omdat er niet aan af te zien is dat deze mensen iets hebben.