Landelijke politiek aan zet in kwestie groei Schiphol

AMSTELVEEN – De voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), de heer Hans Alders, heeft woensdag toch geen advies gegeven over de groei van Schiphol. Alders heeft adviesopdracht teruggegeven aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. “De politiek is nu aan zet,” aldus de voorzitter.

Eerder leek het er nog op dat Alders enkele vertegenwoordigers in de ORS zou passeren door 10.000 vluchten per jaar extra te willen laten toestaan. Maar het geringe draagvlak maakte dit voor hem onmogelijk. Alders: “De omgeving wil eerst een aantal verbeteringen doorgevoerd zien. Zo moet het aantal vliegtuigbewegingen in de nacht moet worden teruggebracht van 32.000 naar 29.000. Daarnaast willen zij aanscherping van de regels waardoor de luchtvaartsector minder vaak de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan kunnen inzetten.”

Alders concludeert dat de mening over de luchtvaart is veranderd in Nederland. “Het draagvlak dat er mogelijk nog was, glipt weg. De klimaatdiscussie brengt ook nog hele nieuwe vragen mee. In 2008 wilde iedereen meewerken aan het advies, maar we zitten nu in een andere periode en bestuurlijke tijdsgeest.”