Turftrapster heeft nieuwe plek bij entree Oude Dorp aan Stationsstraat

 Het beeld de Turftrapster dat eind september vorig jaar omver is gereden, heeft een nieuwe – veilige – plek op het terras van Station Amstelveen aan de Stationsstraat. Het bekende kunstwerk is gerenoveerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen. Vrijdag 25 januari was de onthulling.

De Turftrapster had jarenlang een plekje op het Dorpsplein in het Oude Dorp tot het vorig jaar van de sokkel werd gereden. Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) ontving tientallen reacties en foto’s van het incident. “Om ervoor te zorgen dat dit niet nogmaals kan gebeuren, krijgt de Turftrapster een nieuwe en veilige plek bij een van de entrees van het Oude Dorp”, zegt wethouder Raat. “Hier verwelkomt zij iedereen die het dorp binnenrijdt vanaf de Ouderkerkerlaan.”

Nieuwe, veilige plek
De nieuwe locatie op het terras van B&B Station Amstelveen is gekozen door een comité bestaande uit beeldhouwer Jan Verschoor, galeriehoudster Anne Leegstra, Marri-Anne Koudijs en Eveline Somers van Wijkplatform Oude Dorp en wethouder Raat. “De locatie is verkeersveiliger en is in goed overleg met de exploitanten van de B&B tot stand gekomen.”, zegt wethouder Raat. “We zijn blij dat de Turftrapster een veilige plek heeft kunnen krijgen.”

Het bronzen beeld stond altijd op een gemetselde sokkel, maar heeft nu een sokkel van natuursteen gekregen. De gemetselde variant kreeg jaren geleden bij de herplaatsing van de Turftrapster op het Dorpsplein de nodige kritiek. Volgens kunstkenners zou het niet bij het beeld passen.

De chauffeur die de Turftrapster heeft aangereden heeft zijn aansprakelijkheid erkend en de kosten voor de renovatie en herplaatsing vergoed. De gemeente ontving €3.524,- op haar rekening.

Website voor kunst in de openbare ruimte
De gemeente is bezig met het online beschikbaar en inzichtelijk maken van alle kunst in de openbare ruimte. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen via foto’s en beschrijvingen meer te weten komen over kunstwerken in Amstelveen. “Het blijkt dat dit er nog niet was. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een mooi voorbeeld is Kunstwacht. De gemeente Amsterdam heeft op hun website een overzicht van alle kunstwerken in de openbare ruimte. Wij willen dit net zo doen.”