Woedende reacties op kinderdagverblijf door ‘sneeuwtrappelen’

AMSTERDAM – Op de Facebookpagina van een kinderdagverblijf met vestigingen in Amsterdam en Amstelveen zijn vandaag duizenden woedende reacties binnengekomen. Op de pagina zijn foto’s geplaatst waarop te zien is hoe de medewerkers de peuters blootsvoets door de sneeuw laten lopen. Volgens de kinderopvang is het een vorm van hydrotherapie, waar ouders toestemming voor hebben gegeven.

De foto’s zijn woensdagmiddag geplaatst en hebben binnen zeer korte tijd duizenden reacties opgeleverd. “Dit gaat wel iets te ver. Kindjes zonder broek, jas of schaal maar zelf wel flink ingepakt! Als moeder zou ik mijn kind per direct bij jullie weghalen” schrijft een bezoeker. In andere reacties wordt het juist opgenomen voor het kinderdagverblijf. “Ik juich dit juist toe. En vind dit juist goed. Een kind wordt hier echt niet ziek van ofzo. Dit is juist goed voor ze!”

In een tweede Facebookbericht legt het kinderdagverblijf uit dat het onderdeel is van de Kneipp-methode, een vorm van hydrotherapie. Het wandelen in een ondiep voetenbad zou de gezondheid van kinderen en volwassen bevorderen.

“Gedurende het hele jaar gaan de kinderen op onze kinderdagverblijven die dat willen, vlak voor het slapen ongeveer 10 tellen met hun voeten in koud water trappelen, hierdoor wordt onder andere de bloedsomloop gestimuleerd, infectieziekten worden verminderd en kinderen vallen erdoor in een rustigere en diepere slaap. In dat licht is er de afgelopen dagen sneeuw getrappeld in verse sneeuw. Het gaat om maximaal 10 tellen en de kinderen gaan direct daarna naar binnen om te gaan slapen.”

Diverse internationale onderzoeken zouden de werking bevestigen. Volgens het kinderdagverblijf hebben ouders toestemming gegeven voor de methode.