Amstelveen nu officieel een bijvriendelijke gemeente

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen is vanaf nu een bijvriendelijke gemeente. Onlangs ontving Amstelveen een certificaat dat wordt uitgegeven door Nederland Zoemt, een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Het college werd vorig jaar zomer door de gemeenteraad opgeroepen om bij te dragen aan het voortbestaan van de wilde bij in Nederland via de motie ‘Bijvriendelijke gemeente’ die door het CDA werd ingediend.

Al voor de motie werd in Amstelveen rekening gehouden met de bij.  Zo is de helft van het totaal aantal bomen dat in de afgelopen vijf jaar is geplant, geschikt als voedselbron voor bijen, zoals wilgen en esdoorns. Daarnaast wordt Amstelveens groen, zoals de (heem)parken, plantsoenen en singels, verrijkt met bijvriendelijke wilde planten. Bouwterreinen en randen van weilanden worden, waar mogelijk, tijdelijk ingezaaid met bloemrijke planten. Dit gebeurt momenteel bij bermen in de Bovenkerkerpolder.

“En vergeet het jaarlijks planten van duizenden bloembollen niet,” zegt wethouder Floor Gordon (Natuur- en milieueducatie). “Ook hebben we in samenwerking met Imkervereniging NBV Amstelland meerdere nestelplekken en bijenhotels geplaatst. Zelfs op het dak van het raadhuis. We kunnen het belang van wilde bijen niet vaak genoeg benadrukken. Zonder wilde bijen zouden de groente- en fruitschappen van de supermarkt erg leeg blijven. We zorgen dan ook voor natuurlijk beheer en informeren Amstelveners en organisaties over wat ze zelf kunnen doen voor bijen. We beginnen hier al op school mee via speciale lessen en leskisten Natuur en Milieueducatie. We doen heel veel voor insecten en zijn dan ook heel blij met het behalen van het certificaat Bijvriendelijke gemeente.”

Pier Rienks, fractievoorzitter van het CDA, is tevreden dat de gemeente zo voortvarend aan de slag is gegaan met zijn motie. “We zijn trots dat Amstelveen zich nu bijvriendelijke gemeente mag noemen. Bijen zijn belangrijk voor de voedselketen. Het is daarom van belang dat de gemeente een goed leefklimaat creëert.”

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat 40 procent van de insecten wereldwijd snel in aantal afneemt. Dit vormt een bedreiging voor de voedselketen. De honingbij wordt wereldwijd bedreigd door de varroamijt, een mijt die ziekten overbrengt en bijen verzwakt. Bijenpark Amstelland is vorig jaar als eerste in Nederland een proef gestart om te onderzoeken of de imkers de lokale bijenvolken resistent kunnen maken tegen deze mijt. Dit doen zij door het kweken van VHS-bijen (Varroa Sensitive Hygiene), een soort ‘superbijen’ die de mijt binnen een bijenkolonie opruimen. RTVA maakte in september een reportage over dit onderwerp.

 

Fotobijschrift: Wethouder Floor Gordon en CDA-fractievoorzitter Pier Rienks bij de bijenkasten op het dak van het raadhuis. Rienks heeft de motie Bijvriendelijke gemeente aangevraagd