D66 wil spreekuurrechter voor kleine geschillen

AMSTELVEEN – De fractie van D66 ziet graag dat er in Amstelveen een zogenoemde spreekuurechter komt. Amstelveners zouden zo alledaagse geschillen gemakkelijker en goedkoper kunnen oplossen omdat er bijvoorbeeld geen advocaat nodig is.

Bij een spreekuurrechter zal de rechter allereerst proberen een oplossing voor het probleem te vinden door middel van mediation. Mocht dit niet werken, dan komt de rechter tot een uitspraak waarvan partijen van tevoren beloven dat zij zich erbij neer zullen leggen. De spreekuurrechter kijkt verder dan alleen het juridische conflict en zorgt er op een laagdrempelige en toegankelijke manier voor dat beide partijen weer samen door een deur kunnen.

D66-raadslid Stephanie Schilder: “De spreekuurrechter is een mooi initiatief waarbij niet enkel gekeken wordt naar het juridische probleem, maar vooral naar wat er eigenlijk écht speelt. Het is een zeer toegankelijke rechter, die zorgt voor meer begrip bij beide partijen.”

Samen met burgemeester Eenhoorn en de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Amstelveen is al contact gezocht met de rechtbank Amsterdam en de gemeente Amsterdam over eventuele samenwerking op dit thema. Het definitieve voorstel moet vanzelfsprekend nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.