Huisartsen koken en dineren met bewoners in Alleman

AMSTELVEEN – Bewoners uit de wijk Kostverloren en Bankras hebben deze week meegedaan aan wel een heel bijzonder diner. In wijkcentrum Alleman schoven ze aan om te eten, te lachen en een praatje te maken met hun huisartsen.

Naast de huisartsen zijn ook andere zorgprofessionals aanwezig, zoals wijkcoaches en maatschappelijk werkers. Zij eten niet alleen met de buurtbewoners, ze verzorgen ook de hele maaltijd.

Doel van het diner was om de twee groepen bij elkaar te brengen, vertelt huisarts Els Licht. “Uit de cijfers van deze wijk blijkt dat er veel eenzaamheidsproblematiek is, veel overgewicht en er wonen bovengemiddeld veel ouderen. Dat maakt dat juist in deze wijk gefocust wordt op het verbeteren van sociale interactie en leefstijl.”

Aan het diner deden met name veel ouderen mee. “Mensen die zich eenzaam voelen komen soms bij ons omdat ze pijn hebben of allemaal lichamelijke klachten”, hervat Licht. “Dan kan ik wel eindeloos pijnstillers voorschrijven, maar de oplossing zit hem in mensen ontmoeten, samen dingen ondernemen en je weer nuttig voelen voor je medemens.”