Informatieavond: De overgang, aandacht voor vrouwen én mannen

 De overgang wordt vaak verbonden aan allerlei klachten bij de vrouw. Maar ook mannen maken een overgang mee. De overgang kan binnen een relatie voor problemen zorgen. Weten wat bij de ander leeft en er over praten helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en er samen uit te komen. Dinsdag 5 februari om 19.30 uur is er een informatieve avond voor mannen en vrouwen in Ziekenhuis Amstelland.

Specialisten gynaecologie, cardiologie, urologie en diëtetiek vertellen over de overgang. Met aandacht voor de klachten geven ze tips en bieden ze mogelijke oplossingen.

De meeste mannen en vrouwen komen rond hun 50e jaar in de overgang. De periode van ongemak kan jaren duren. Psychologisch kan er in de overgang weerzin ontstaan tegen de dagelijkse routine en dit kan leiden tot stress, sombere gevoelens, onrust en ergernissen. Dat is niet vreemd, aangezien er veel in deze fase verandert. Niet alleen lichamelijk, ook in de thuissituatie kan er veel veranderen. Kinderen het huis uit, ouders die een beroep doen op mantelzorg, verandering of verdieping van werk. Lichamelijk gezien kunnen we de overgang beter plaatsen. Door de veranderende hormoonaanmaak gaat ons lichaam alle kanten op en krijgen we lichamelijke ongemakken.

Hoe we het beste met deze ‘cadeautjes van moeder natuur’ kunnen omgaan, wordt duidelijk tijdens deze informatieavond. Gynaecologen Katinka Overmars, Bert Wibbens, cardioloog Galina Ladyjanskaia en uroloog Annelies Vellekoop vertellen over de mogelijke klachten die je kunt hebben tijdens de overgang. Wanneer moet je hartkloppingen bijvoorbeeld wél serieus nemen?! Ook zal uitgebreid worden ingegaan op diverse behandelingsmogelijkheden van allerhande overgangskwalen. Diëtist Renate de Schaap gaat in op voeding en gezondheid rond de overgang.

De zaal is om 19.00 uur open.

U bent van harte welkom. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich opgeven via www.ziekenhuisamstelland.nl