Kunstwerk op nieuwe rotonde Keizer Karelplein kost 75.000 euro

AMSTELVEEN – Een kunstwerk dat de nog aan te leggen rotonde op het Keizer Karelplein moet verfraaien, gaat 75.000 euro kosten. Omwonenden en de gemeente zien graag een ‘landmark’ op deze locatie om de importantie van de locatie te benadrukken. De Zandvoortse kunstenares Margot Berkman zal het kunstwerk realiseren.

“Haar kunst maakt dat het Keizer Karelplein een nieuwe, poëtische betekenis krijgt. In een kort moment in het haastige leven van alle dag wordt een nieuw beeld in een nieuwe herinnering geplant. Haar grote werken geven stof tot nadenken; zij verleidt in een oogopslag de mensen die haar werk passeren. In die zin maken de passanten een ware transitie door. Zonder daarbij weer teveel aandacht te trekken die kunnen leiden tot verkeersonveilige situaties. Het onderzoeksproces start met een bezoek aan de plek en de bewoners,” valt te lezen in het voorstel dat binnenkort door de commissie Burger & Samenleving wordt behandeld.

De omwonenden van het Keizer Karelplein worden betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk van Berkman. “Ten aanzien van de informatie/participatie voor inwoners wordt een afzonderlijk traject gevolgd. Bewoners en scholen kunnen meegenomen worden in haar autonome werkproces. Hiervoor worden informatie-momenten georganiseerd en zo mogelijk lessen cultuureducatie voor scholen in de buurt georganiseerd. Juist door deze werkwijze toe te passen creëert zij ambassadeurschap, waardoor de sociale veiligheid wordt verhoogd, er geen vandalisme plaatsvindt en haar kunst wordt gekoesterd.”

De werkzaamheden voor de nieuwe rotonde staan vooralsnog gepland voor het voorjaar van 2019.