Laatste dagen Lita Cabellut in Van der Togt

 De succesvolle tentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut in Museum Jan van der Togt is nog tot en met zondag 3 maart te zien. Lita Cabellut – Een kroniek van het oneindige trok de afgelopen maanden een recordaantal bezoekers. Cabellut is momenteel ook op televisie te zien als jury-lid in het NTR programma Project Rembrandt, waarin naar Nederlands beste amateur kunstschilder wordt gezocht.

In de loop der jaren ontwikkelde Lita Cabellut een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten. “Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.” Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid waar ze in contact kwam met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barçelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt.

Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Tel. (0)20 641 57 54.
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag: 11.00 – 17.00 uur.