Medewerkers Schiphol betrokken bij grootschalige drugssmokkel

SCHIPHOL – Medewerkers van Schiphol in de bagagekelder, catering en schoonmaak zijn vermoedelijk betrokken bij grootschalige drugssmokkel., meldt onze mediapartner NH. De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag twee werknemers van de luchthaven aangehouden, het gaat om mannen van 33 en 44 jaar.

In hetzelfde onderzoek deed de Marechaussee vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen. Negen verdachten werkten op Schiphol. Dat maakte de Marechaussee vandaag bekend.

De arrestaties maken deel uit van een in augustus vorig jaar begonnen strafrechtelijk onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Marechaussee. Dat richt zich op ‘de grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol’. De verdachte werknemers hadden voor hun werk een zogenoemde Schipholpas en daarmee toegang tot het beveiligde gebied van de luchthaven.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de organisatie ‘met het grootste gemak’ koffers met heroïne en cocaïne naar Nederland haalde. De koffers werden door medewerkers van luchthavens in Afrika en Zuid-Amerika ‘heimelijk en ongeregistreerd’ aan boord gebracht. In Nederland werden ze door de bagagemedewerkers doorgegeven aan catering- of schoonmaakpersoneel en zo het land in gesmokkeld.

De twaalf mensen die eerder werden aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten, maar zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden. Tijdens eerdere acties in dit onderzoek trof de Marechaussee al ruim honderd kilo heroïne en cocaïne aan. Bij doorzoekingen van woningen werden ruim 100.000 euro contant geld en goederen in beslag genomen. Ook loopt er een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Foto: Maxpixel