Panta Rhei eerste vmbo-school die Jongerenrechtbank krijgt

AMSTELVEEN – Veertien leerlingen van de Amstelveense vmbo-school Panta Rhei worden vrijdag 15 februari in de Rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg officieel beëdigd tot jongerenrechter. Daarna mogen zij recht spreken bij overtredingen van de leefregels en conflicten op school.

De Panta Rhei is de eerste vmbo-school in Nederland die met een jongerenrechtbank gaat werken. Een viertal scholen in Amsterdam en een in de gemeente Hollands Kroon gingen de Panta Rhei voor.

In voorbereiding en realisatie wordt nauw samengewerkt met de rechtbank, het openbaar ministerie en de politie. Zo krijgen de leerlingen, die zich vrijwillig hebben gemeld, een degelijke opleiding door professionals van politie, rechters en advocaten. Het doel van de behandeling door de jongerenrechtbank is om samen met alle direct betrokkenen een goede uitkomst te vinden, die gericht is op herstel van wat is misgegaan. De doelstelling is dus allereerst gericht op oplossen in plaats van straffen.

De beëdiging zal vrijdag om 14.30 uur in de rechtbank plaatsvinden. Het project is een initiatief van de Stichting Jongerenrechtbanken in Nederland.