Tentoonstelling ‘Almost Unreal – Willem van Veldhuizen’ in Van der Togt

 Museum Jan van der Togt toont van 13 maart tot en met 2 juni een overzichtstentoonstelling van de schilder Willem van Veldhuizen (1954).

Veertig jaar geleden raakte Willem van Veldhuizen gefascineerd door de bijna lege vertrekken die hij in musea vindt. De harmonie, de zalen waar niks overbodigs te vinden is, de focus op de kunst: ze houden hem nog altijd bezig. In zijn schilderijen hiervan vind je geen mensen maar stilte, en een overrompelend persoonlijke visie op ruimtelijkheid. Met zijn lichteffecten, reflecties en zijn doorkijkjes naar buiten doet Van Veldhuizens werk realistisch aan. Toch is het geen klakkeloze weergave van de werkelijkheid. Het is ‘almost unreal’.

Design
In de tentoonstelling zijn ook verrassende kunst- en designobjecten van Iris van Herpen, Scholten & Baijings, Rive Roshan, Olivier van Herpt en Judith Roux opgenomen. Net als Van Veldhuizen spelen zij met licht, kleur en ruimte, en met verschillende dimensies. In de museumzalen vervullen zij de rol die kunstwerken in de schilderijen van Van Veldhuizen innemen. Een multidisciplinair ensemble van schoonheid en verstilling.

Virtual reality
Uniek is de mogelijkheid om met behulp van een virtual reality-bril een schilderij van Van Veldhuizen te verkennen van binnenuit. Je zet de bril op, stapt in het schilderij, en wandelt rond in een andere realiteit, toegelicht door Willem van Veldhuizen zelf. Een bijzondere educatieve tool voor jong en oud.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE  Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54, www.jvdtogt.nl
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur