Tentoonstelling ‘Almost Unreal – Willem van Veldhuizen’ in Van der Togt 

AMSTELVEEN – Museum Jan van der Togt toont van 13 maart tot en met 2 juni een overzichtstentoonstelling van de schilder Willem van Veldhuizen (1954).

Het realistische werk van Van Veldhuizen kenmerkt zich door de weergave van een lege binnenruimte, vaak een museuminterieur, waarvan een groot gedeelte vloer is met een uitzicht naar buiten. De werkelijkheid die zich achter het raam bevindt, weerspiegelt zich in de glimmende vloer. In de ruimtes, met elementen als beelden en meubels maar waar mensen ontbreken, ligt de focus op het magische spanningsveld tussen licht, reflectie en schaduw.

Van Veldhuizen beoogt het gevoel vast te leggen dat hij ervoer toen hij de ruimte betrad en bestudeerde. Hij zoekt naar die ene hoek die hem emotioneel raakt en streeft daarbij naar de perfecte balans in zijn compositie. Het resultaat is ‘almost unreal’.

Design
In de tentoonstelling wordt een beeldend commentaar gegeven op het architectonische werk van Van Veldhuizen door ruimtelijke kunst- en designobjecten van onder meer Iris van Herpen, Scholten & Baijings, Rive Roshan en Judith Roux met de schilderijen te combineren die op eigen wijze ook spelen met licht, kleur en ruimte. Een multidisciplinair ensemble van schoonheid en verstilling.

Virtual reality
Met behulp van een virtual reality-bril is het mogelijk om een schilderij van Van Veldhuizen binnen te treden. Je zet de bril op, kijkt om je heen en waant je in het afgebeelde museum. Terwijl je luistert naar de kunstenaar die je meeneemt in zijn gedachten, wandel je rond in een andere realiteit. Een unieke educatieve tool voor jong en oud.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE  Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54, www.jvdtogt.nl
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur