Twee Amstelveense winnaars voorleeswedstrijd bibliotheek Amstelland

AMSTELVEEN – Anita Oranghi van O.B.S. Piet Hein en Amina Bajric van O.B.S. de Westwijzer hebben de Amstellandse voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze werd woensdag 27 februari 2019 gehouden in de bieb op het Stadsplein.

De deelnemende kinderen waren afkomstig uit de groepen 7 en 8. Zij wonnen op hun basisschool al de voorleeswedstrijd en zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’. Hiermee kwalificeerden zij zich ook voor de voorronde in de bibliotheek. Maar liefst dertien basisscholen uit de regio Amstelland leverden kandidaten die allemaal een fragment voorlazen uit hun favoriete jeugdboek.

De voorleeskampioenen streden om een plek in een van de zes kwartfinales. Wie door ging naar die volgende ronde, bepaalde een deskundige jury bestaande uit: Jenny Fatisis, (Projectleider bij de VoorleesExpress Amstelland), Annemieke van Veen, (leerkracht basisschool Oosteinder Aalsmeer en Ada Ruiter (Boekhandel Libris Venstra).

Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het publiek, maar ook de keuze van het fragment. Tijdens het beraad van de jury werden de deelnemers en het publiek verrast door een dansoptreden van dansgroep NO PRESSURE van dansschool Buenting uit Amstelveen.

De twee winnaars gaan op 17 maart door naar de kwartfinale in de bibliotheek van Amsterdam. De winnaars van die kwartfinale gaan door naar de provinciale finale van Noord-Holland.

Foto winnaars met de jury: Vlnr: Ada Ruiter, Amina Bajric, Annemieke van Veen, Anita Oranghi
en Jenny Fatisis