Vanaf 4 maart extra identiteitscontrole bij publieksbalies gemeente

AMSTELVEEN – Diverse publieksbalies op het raadhuis in Amstelveen worden vanaf maandag 4 maart uitgerust met gelaatsscanners. Wie een reisdocument, rijbewijs of bijvoorbeeld een geboorteakte aanvraagt, kan gevraagd worden in de camera te kijken voor een scan van het gezicht. Hiermee wil de gemeente misbruik van persoonsgegevens (identiteitsfraude) tegengaan.

De gelaatscanner maakt identificatie eenvoudiger en sneller. De scanner vergelijkt de nieuwe foto met de foto’s op identiteitsdocumenten. Hierdoor weet de gemeente 100% zeker dat persoon en identiteitsdocument bij elkaar horen.

Op dit moment wordt de identiteit vastgesteld door het controleren van het paspoort en de echtheid van reisdocumenten en zogeheten brondocumenten zoals de geboorteakte. Hierbij wordt een documentscanner gebruikt en worden online hulpmiddelen ingezet zoals een programma waarin te zien is hoe paspoorten en geboorteaktes uit andere landen eruitzien.

De gegevens die uit het document worden gehaald, bewaart de gemeente niet tenzij er vermoeden is van fraude.

Meer informatie over het onderwerp identiteitsfraude? Kijk op de pagina Identiteitsfraude van de gemeente.