Vierstemmige ‘Song of Solomon’ met tekstvoordracht in Paaskerk

AMSTELVEEN – Het koor Alegría laat op zondagmiddag 24 februari het vierstemmige Song of Solomon klinken in de Paaskerk. Dit is een muziekstuk op basis van teksten uit het Bijbelboek Hooglied. Nico Ph. Hovius maakte een compositie waarin de liefde tot volle bloei komt. Met tekstvoordrachten van Werner Pieterse en stadsdichter Matthijs den Hollander.

Wie Hooglied leest, waant zich al snel in de sfeer van duizend-en-een-nacht. Eeuwenoude oosterse poëzie, waar de passie vanaf spat! Het is in de Bijbel opgenomen door toedoen van een gezaghebbende joodse rabbi. In de kerkelijke traditie is het Hooglied vaak gelezen als een gedicht over de liefde tussen God en mens. Maar kun je daar wel over zingen zonder het te hebben over de veelkleurige liefde tussen mensen? Nico Ph. Hovius, dirigent van Alegría, koos tekstgedeelten uit de King Jamesbijbel en zette die op muziek. De compositie is te typeren als een klassieke popsong, waarbij lyrische melodielijnen en afwisselende ritmes extra zeggingskracht geven aan de tekst. De melodieën klinken afzonderlijk, dansen om elkaar heen en versmelten in meerstemmigheid.

De muziek krijgt deze middag extra kleur in afwisseling met sprankelende tekstvoordracht van stadsdominee Werner Pieterse en stadsdichter Matthijs den Hollander. Zij voeren u van de Bijbelse liefde naar huwelijksgeluk in Life and garden en brengen u van de passie van Delila tot het verlangen van Reve. Muzikale begeleiding is er van Jeroen Koopman (piano), Jenny Stoeckart (saxofoon) en Marten Sijbrandi (contrabas).

Zondag 24 februari, aanvang 15.30 uur. Paaskerk, Augustinuspark 1 in Amstelveen. Geen toegangskaarten, maar na afloop is een vrijwillige bijdrage welkom. Ook is er gelegenheid een drankje te drinken.