Wethouder Ballegooijen neemt boek over autisme in ontvangst

AMSTELVEEN – Op 4 februari nam Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen het boek ‘Autisme is een zegen’ in ontvangst. Hij nam het in ontvangst van de 87-jarig Ferrian Jonker. Hij heeft het helemaal met de typemachine geschreven. Ferrian kwam pas op late leeftijd achter dat hij een vorm van autisme had.

Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen: “Meer dan 200.000 mensen hebben een vorm van autisme. Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. De oorzaak weet de wetenschap nog niet precies, maar erfelijkheid speelt een grote rol. Autisme is niet te genezen en de behandeling richt zich op het leren omgaan met de beperkingen en op het aanpassen van de omgeving. Heel belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp.”

Ferrian Jonker schrijft in zijn boek: “Autisme is niet een negatieve afwijking. Soms zijn gedragingen van autisten niet altijd te doorgronden, maar elk talent heeft ook een keerzijde. Een creatief iemand lijkt eerst wat rommelig, maar er komt toch vaak iets moois uit naar voren. Iemand met autisme kan zich vaak heel goed concentreren op een taak, zoals bijvoorbeeld rekenen of ingewikkelde computerprogramma’s schrijven. Bekende genieën, zoals Einstein en Newton, hadden vaak ook een vorm van autisme. We moeten daarom alle kinderen goed onderwijs geven, want wie weet schuilt er achter ieder kind wel een toekomstige genie.”