Wethouder Raat ziet het liefst nieuwe luchthaven in zee

AMSTELVEEN – Wethouder Schipholzaken Herbert Raat vindt dat zo snel als mogelijk moet worden gewerkt aan de plannen voor luchthaven in zee. ” Dat is een zaak van nationaal belang. Door het mislukken van het overleg aan de Alderstafel zie je dat het Schiphol-vraagstuk met polderen oplossen niet meer lukt. Je kunt het onverenigbare niet met elkaar verenigen,” zegt Raat tegenover het Amstelveens Nieuwsblad.

Vorige week werd bekend dat de Omgevingsraad Schiphol (ORS) niet tot een eensgezind advies kon komen met betrekking tot het aantal vluchten dat op Schiphol mag worden gevoerd. Voorzitter Hans Alders gaf zijn opdracht dan ook terug aan de minister en vindt dat de landelijke politiek nu aan zet is. Raat: “Polderen was een manier voor de nationale politiek om er zelf buiten te blijven, maar dat werkt niet meer.”

Raat vindt dat er in 2000 een grote fout is gemaakt door het onderzoek naar een luchthaven in zee af te kappen. ” Als we daar toen mee waren doorgegaan, dan hadden we in 2010 of wat later een feestelijke opening van een luchthaven in zee gehad. Ik denk wel eens aan president Kennedy. Die zei in 1961: ‘We zetten vóór 1970 de eerste mens op de maan.’ Hij heeft niet eerst allerlei onderzoek laten doen en ook geen tafels ingericht om daarover te polderen, maar hij zei: ‘Dit gaan we doen!’ Dat is leiderschap tonen. En dat is waar ik in de Schipholdiscussie op hoop. Het lijkt mij een uitgelezen taak voor premier Rutte om daarin het voortouw te nemen. Leiderschap te tonen.”