‘Amstelveen op kunstgebied geen dependance van Amsterdam’

AMSTELVEEN – De Amstelveense Adviesraad voor Cultuur (AAC) is onlangs bijeengekomen voor het eerste overleg. De eerste bijeenkomst leverde een belangrijk uitgangspunt op dat later uitgewerkt kan worden aan het cultuurbeleid.

Een eerste conclusie was dat de focus in eerste instantie op Amstelveners moet komen te liggen. Ook dat Amstelveens als stad moeten profiteren van de overloop van Amsterdam, maar vooral van de eigen identiteit moeten uitgaan. Een andere conclusie is het inzichtelijk maken van de huidige kunst en cultuur in Amstelveen. Een online culturele agenda of een online overzicht van kunst in de openbare ruimte zijn mogelijkheden.

Wethouder Herbert Raat (Cultuur) is blij met de komst van de AAC: “We fungeren niet als dependance van Amsterdam. Als Amstelveners iets leuk vinden om naartoe te gaan, volgt de rest vanzelf. Het is daarom goed dat we starten met de focus op onze eigen inwoners. Dat is goed voor onze economische ontwikkeling en voor het Amstelveengevoel.”

Conclusies uit de bijeenkomst worden meegenomen in de aanpassing van het nieuwe beleid. In april volgt een bijeenkomst met de gemeenteraad. Na de besluitvormingsprocedure worden instellingen en verenigingen betrokken voor participatie bij de Uitvoeringsagenda Cultuur.

De raad bestaat uit vier leden. Frans van der Avert (directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk), Cathelijne Broers (directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk), Harry J. van den Bergh (kunstverzamelaar en oud PvdA-raadslid in Amstelveen) en James Leyer (is eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen waaronder de Armando Stichting geweest). Namens het college van B en W waren burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat aanwezig. De AAC is in het leven geroepen om mee te denken over het lokale cultuurbeleid. Het doel is om te komen tot een breed en kwalitatief aanbod van kunst en cultuur.

Op de foto v.l.n.r.: Herbert Raat (wethouder Cultuur), Cathelijne Broers (directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk), Wouter van der Schraaf (bestuursregisseur cultuur gemeente Amstelveen), James Leyer (eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen waaronder de Armando Stichting), burgemeester Bas Eenhoorn, Linda du Prie (beleidsmedewerker cultuur gemeente Amstelveen) en Harry van den Bergh (kunstverzamelaar en oud PvdA-raadslid)