Amstelveense proef met parkeervergunning voor deelauto’s

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen start een proef met parkeervergunningen voor inwoners die een auto delen. Door het uitbreiden van betaald parkeergebieden wordt deze groep inwoners naar verwachting steeds groter. Omdat de gemeente autodelen ziet als een duurzame maatregel, wil zij het autodelen voor bewoners mogelijk maken.

Wethouder parkeren Floor Gordon: “Nu in meer wijken betaald parkeren met vergunningen wordt ingevoerd, krijgen we ook meer vragen van inwoners die willen weten hoe het zit met een parkeervergunning als ze een auto delen. Op dit moment is hier in ons beleid niets voor geregeld. We denken natuurlijk graag mee over een oplossing en daarom starten we een proef van een jaar.”

Stel, een bewoner van een betaald parkeergebied in Amstelveen deelt een auto met een bewoner van Amsterdam. De auto staat echter niet op naam van de Amstelvener maar op naam van de Amsterdammer. Met het huidige beleid zal de gemeente een parkeervergunning weigeren. Met de proef wordt het mogelijk, onder een aantal voorwaarden, om wel een vergunning af te geven.

Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden als een getekende overeenkomst tussen de twee gebruikers en een bewijs van de geldige Amsterdamse parkeervergunning.

Als na de pilotfase van één jaar blijkt dat de voorwaarden goed werken en er ook genoeg “autodeelvergunningen” zijn uitgegeven, zal de gemeente het autodelen opnemen in de “Beleidsregels aanvragen en afgifte parkeervergunningen Amstelveen” .

Meer informatie op www.amstelveen/nl/parkeren.