Bloeiperiode Bloesempark Amsterdamse Bos bijna van start

AMSTELVEEN – Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos kun je in het voorjaar genieten van de bloesems en deze traditie ervaren.

De kersenbomen zijn door de ‘Japanese Women’s Club’ geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. In Amstelveen zitten grote Japanse bedrijven, zoals Canon, Ricoh en Mitsubishi die voor veel werkgelegenheid zorgen. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam. De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag. Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem (‘Sakura’) staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Steeds meer mensen weten deze ‘parel van Amstelveen’ te vinden. Om het kwetsbare park niet teveel te belasten, geeft de gemeente meer aandacht aan de gehele bloeiperiode. Dat moet bijdragen aan een betere spreiding van bezoekers. Een aanrader is om het park doordeweeks te bezoeken dan is het rustiger.

Wethouder Economische Zaken, Floor Gordon: “Wanneer de bomen precies in bloei staan is ieder jaar de grote vraag. Maar volgende week wordt het mooi weer. Door het warme weer in februari staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei staan dan de afgelopen jaren. De gemeente heeft gezorgd dat toilet- en parkeervoorzieningen dit jaar al op 16 maart gereed zijn. Om de bloei nog meer onder de aandacht te brengen, hebben wij dit jaar lokale ondernemers gevraagd aandacht te besteden aan de kersenbloesemperiode. Zo verkopen ANNA en Colijn tijdens de bloeiperiode kant en klare picknickmanden, is er een speciale theeceremonie in het Grand Hotel Amstelveen en hebben verschillende restaurants Japans getinte “kersenbloesem-menu’s”. Ik hoop dat vele Amstelveners en mensen uit de regio komen genieten van de ‘Sakura’. Het bloesempark is vrij toegankelijk.”

Combineer uw bezoek aan het park met een bezoek aan de rest van het Amsterdamse Bos, het Oude Dorp of Bovenkerk. Verschillende ondernemers organiseren daar speciale activiteiten rondom de kerstenbloesem. Kijk voor het hele overzicht van bedrijven die mee doen op
amstelveen.nl/ervaar-amstelveen.