Column: Olifantendroom

Ik slaap uitstekend en droom prettig. Zeer prettig zelfs. Laatst nog zo’n zeer prettige droom gehad; of ik voor 75 mille even een kunstwerk wilde fabriceren voor op een rotonde in Zandvoort. Het moest allemaal nog wel even goedgekeurd worden en oh ja, de rotonde was er pas einde voorjaar. Als alles een beetje meezit. Mooi man, zo’n droom.

En mooi man, zo’n opdracht. Ik droom geregeld van dit soort ideale opdrachtgevers; ‘hier heb je 75 mille, bedenk maar wat en maak er maar wat moois voor’. Het zijn mijn allermooiste dromen. Na zo’n droom word ik wel altijd wakker met het besef, dat ik in het echte leven niet dit soort opdrachtgevers heb. Helaas niet. En ik word wakker met de gedachte, dat ik voor de helft van het bedrag, de klus ook wel had aangenomen. Maar misschien moet ik er dat maar niet bij vertellen.

Ik ben geen kunstenaar en het was ook maar een droom. Maar voor een kunstenares in Zandvoort, is het een droom die wellicht werkelijkheid wordt. En die ideale opdrachtgever? Inderdaad, u raadt het al; de gemeente Amstelveen. Amstelveen en op een verstandige manier geld uitgeven aan kunst, het blijft een uitermate lastige combinatie. Ik schreef het al eens eerder; het begrip ‘cultuuromslag’ is nog nooit zo op z’n plaats geweest als hier en nu in Amstelveen. Ik zal een poging wagen om het u uit te leggen.

Eerdaags beginnen de wegwerkzaamheden aan het Keizer Karelplein. U kent dit stukje Amstelveen waarschijnlijk het beste, als de splitsing waar u op het allerlaatste moment van baan verwisselt, als u vanaf het Stadshart, net in zuidelijke richting onder de A9 bent doorgereden. Omdat u niet de enige bent die daar op het allerlaatste moment van baan verwisselt, ontstaan er geregeld gevaarlijke situaties. En nu heeft men de zeer verstandige beslissing genomen, om van deze splitsing een rotonde te maken. Dat is voor iedereen een stuk veiliger. Tot dusver alles meer dan uitstekend, niets aan de hand zou je zeggen. Alleen heeft de gemeente nu ook de droom… uhh… sorry, de gedachte, dat deze rotonde opgesierd moet worden met een kunstwerk. En Amstelveen en kunst, dat gaat nog wel eens mis. Zo ook dus in dit geval. Waar het mis gaat? Nou, het schijnt op een aantal punten mis te gaan.

Zo schijnt de gemeente dus al een kunstenares te hebben benaderd om een kunstwerk te verzorgen, zonder inspraak van de bewoners vooraf. En die inspraak vooraf lijkt mij wel zo wenselijk, als je als bewoner iets pal voor je deur krijgt. Want stel dat de kunstenares alleen met blauw werkt en jullie als bewoners iets roods voor de deur willen, dan heb je nu dus wel een uitdaging die volstrekt onnodig was geweest. Terecht punt lijkt me zo, zeker omdat de gemeente in het verleden nogal wat discutabele keuzes heeft gemaakt als het om publieke kunst gaat. En ja, ik bedoel inderdaad wat u nu denkt.

Waar gaat het nog meer mis? Nou, de cultuurvisie van dit college is nog niet in de raad behandeld en toch neemt men nu al deze beslissing. Voor u en mij even in Jip en Janneke taal; het gaat dus om geld uitgeven, zonder dat de meerderheid akkoord is met de gedachte erachter. OK, een voorbeeld dan; als ik nu een maand Las Vegas boek voor onze vakantie, krijg ik straks thuis ook vragen waarom ik zoiets doe zonder hun overleg of goedkeuring. En of we dat überhaupt wel kunnen betalen. Dat idee dus een beetje.

Grootste misser? Dat is naar veler mening, en ook naar die van mij, dat er hier waarschijnlijk niet voor een Amstelveense kunstenaar of kunstenares wordt gekozen. En als ik het goed begrepen heb, loopt Amstelveen over van het artistiek en kunstzinnig talent. Dus waarom iemand aanstellen van buiten ons mooie dorp? Hoe mooi zou het zijn, als de trotse maker of maakster van dit kunstwerk, jouw buurvrouw, jouw vader, jouw collega, kennis, goede vriend of vriendin is? En dat je elke keer als je over de rotonde rijdt, eraan herinnert wordt dat Amstelveen over zulke bijzondere kunstenaars

beschikt. Wellicht dat we de Amstelveense kunstenaars op deze manier, ook op het zakelijke vlak een extra steuntje in de rug kunnen geven. In het huidige coalitieakkoord staat tenslotte, dat culturele instellingen bedrijfsmatiger moeten gaan werken. Prima dat dat je droom is, maar dan lijkt mij dit dus een mooi gevalletje ‘goed voorbeeld doet volgen’.

Even een zijsprongetje hoor, maar als ik met mijn zoon door Artis loop, dan moeten we altijd even langs de olifanten. Hij om de indrukwekkende olifanten te bewonderen en ik voor de kolossale nachtvertrekken van de olifanten. En al zittend op een bankje, leg ik dan mijn arm om zijn schouder en wijs hem op de olifantenhokken. ‘Die hokken heeft je opa nog gebouwd jongen’ zeg ik dan tegen hem. Dan verschijnt er een grote en trotse glimlach op z’n gezicht. ‘Weet ik, en ik ga morgen tegen opa zeggen, dat we zijn olifantenhokken weer hebben gezien.’

Vannacht zal ik weer uitstekend slapen en ik weet nu al waarover ik zal dromen. Niet over olifanten, nee dat niet. Nee, ik zal dromen dat er ooit, in een hele verre toekomst, een Amstelveens gezinnetje over die rotonde aan het Keizer Karelplein zal fietsen. En dat ze stoppen, afstappen en al zittend op een bankje, het kunstwerk op de rotonde bewonderen. En dat die Amstelveense vader en moeder dan hun arm om de schouder van hun zoontje zullen leggen en vragen; ‘Wist jij dat dit kunstwerk is gemaakt, door een voor jou wel heel bekende Amstelveense kunstenaar?’

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jeroen Franken
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een Beroeps-Amstelvener van de 4e generatie. Als zoon van een duivenmelker zag ie ze vliegen in de Oude Karselaan, vloog ie zelf uit naar het Uilenstede, Keizer Karelpark en Middenhoven, maar is alweer jaren geleden in de Westwijk geland, samen met Natasha en hun zoon Bobby.

Als ondernemer en ‘online druktemaker’ doet hij iets met Social Media, mag hij zich Officieel LinkedIn Ambassadeur noemen en is hij ‘bestuurslid op sneakers’ bij de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint en schrijft hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVAmstelveen schrijft hij graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]