Eis van twaalf jaar cel na wurgmoord aan Prunuslaan

AMSTELVEEN – Een 45-jarige in Duitsland geboren man heeft bekend zijn vriendin (50) op 19 september 2017 te hebben gewurgd in haar woning in Amstelveen. Dat bleek tijdens de inhoudelijke zitting op de rechtbank in Amsterdam. Tegen de man heeft het OM vanmiddag een gevangenisstraf van twaalf geëist.

In de avond van 19 september 2017 werd de 50-jarige Poolse vrouw door huisgenoten naast haar bed gevonden in een woning aan de Prunuslaan. De gewaarschuwde schouwarts schatte in dat de Poolse vrouw al 24-36 uur dood was. Hij zag geen duidelijke sporen van geweld op het lichaam maar had wel twijfels omdat de vrouw in een onnatuurlijke houding naast haar bed op de grond lag met een bloedneus. Het OM gelaste op grond van het verslag van de schouwarts een sectie. Hieruit bleek dat de vrouw door geweld, gewurgd en verstikt, om het leven was gebracht.

De politie deed uitgebreid onderzoek naar de feiten en omstandigheden voor, tijdens en na het overlijden van het slachtoffer. Getuigen in Nederland, Polen en Duitsland werden gehoord. Daarnaast werd buurtonderzoek gedaan en het werkschema van het slachtoffer, die als schoonmaakster werkte bij mensen thuis, in kaart gebracht. Uit dat onderzoek bleek onder andere dat de vrouw één dag voordat ze wordt gevonden niet op haar werkafspraak was verschenen.

De huurders en huisgenoten hadden een alibi en daarom richtte het onderzoek zich op de 45-jarige vriend van het slachtoffer die bij haar in de woning verbleef. Omdat de verdachte volgens een getuige naar Polen was vertrokken, heeft het OM een Europees arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd. Op grond hiervan hielden de Poolse autoriteiten hem aan en werd hij in november 2017 aan Nederland overgeleverd.

De 45-jarige man is een aantal keer door de politie gehoord. Hij heeft aangegeven dat hij zijn vriendin heeft omarmd, verwurgd en tegen zich aan heeft gedrukt. In zijn eerste verhoor gaf hij aan dat de vrouw ‘door een stommiteit stopte met ademen, door een spelletje’. Later verklaarde hij dat hij zijn vriendin heeft gewurgd omdat hij haar uit haar lijden wilde verlossen, omdat ze verdriet had om haar moeder.

De officier van justitie vindt dat de rechtbank de 45-jarige man moet veroordelen tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor doodslag. “Uit niets blijkt dat er in deze zaak sprake was van een ongeval. Of een ongelukje. Verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt. Hij heeft niet de politie gebeld en niemand gewaarschuwd”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Archieffoto Kawijko Media