Fotoboek toont mooiste momenten van vier seizoenen Amstelveense Poel

AMSTELVEEN – Hij werd gegrepen door de diversiteit van het weer, de wind en het licht. Projectleider Jeroen Hermkens werkt op het raadhuis en raakte geïnspireerd door het uitzicht over de Poel. Een jaar lang maakte hij foto’s, die hij nu heeft uitgebracht in een fotoboek.

Ook recreanten, dieren en andere passanten ontkwamen niet aan de lens van Jeroen. Foto van 2 augustus 2018.

Het boek De Poel, Eén jaar weer bevat foto’s die zijn genomen vanaf dezelfde steiger aan de Oostelijke Poeloever. Wie eentonigheid verwacht, komt bedrogen uit, vertelt Hermkens: “Soms is het zo glad als een spiegel. Soms is het bijna storm. De wind, de wolken. Ik heb staan juichen op de steiger toen het helemaal mistig was en de Urbanus niet zichtbaar was. Maar ook passanten op bootjes. Elke dag was er wel iets bijzonders.”

Foto van 16 januari 2018.

Ook de brand in de Urbanuskerk speelt een rol in het boek. “Het verschil tussen ervoor en erna is te zien: er was een tweede torentje dat ik altijd gebruikte om scherp op te stellen. En dat was ineens verdwenen. Het geeft een extra dimensie aan het fotoboek. Ik snap dat het mensen raakt.”

Het boek is te bestellen via de website www.eenjaarweer.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar de herbouw van de Urbanuskerk.

De Poel met het licht van de kassen uit Aalsmeer. Foto van 4 december 2017.