Iconisch kunsttijdschrift Wendingen komt tot leven in galerie

 Het iconische kunsttijdschrift Wendingen (1918-1932) komt tot leven in de galerie van Kunstconsult. Een groot aantal nummers van dit geroemde ‘maandblad voor bouwen en sieren’ wordt verenigd met matching objecten. Daaronder is een unieke lamp van Amsterdamse School-architect Piet Kramer, interieurkunst van stadsbeeldhouwer Hildo Krop, design van W.H. Gispen en glaskunst van Chris Lebeau en A.D. Copier. De tijdschriften en objecten zijn te zien en te koop in de galerie van Kunstconsult in Amstelveen tot en met 29 maart  – of zolang de voorraad strekt.

Bouwen en sieren
Onder redactie van architect Hendrik Wijdeveld verschenen tussen 1918 en 1932 maar liefst 116 nummers van Wendingen. Elk nummer vormde een artistieke eenheid van architectonische kennis en aanverwante kunstuitingen, met een eigenzinnige typografie en een door steeds andere kunstenaars ontworpen omslag. Een groot aantal edities werd gewijd aan eigentijdse Nederlandse architectuur. Regelmatig richtte het tijdschrift zich op ontwikkelingen binnen de toegepaste kunsten, het was een maandblad voor bouwen én sieren. Beeldhouwkunst, gebrandschilderd glas, meubelontwerp, binnenhuisarchitectuur, glas, keramiek en affiches passeerden de revue.

Originele objecten
In de verkoopexpositie worden onder meer buisframestoelen van Willem Gispen getoond naast het nummer Techniek en Kunst uit 1928. Van Piet Kramer is er een gietijzeren wandlamp gedecoreerd met een zeepaardje. In het bijbehorende nummer Interieurkunst uit 1927 is een plafondlamp met dezelfde vormgeving te zien. In deze aflevering van Wendingen staat ook een mahonie wandpaneel van Hildo Krop afgebeeld. Het paneel vol symboliek – de mens staat in het middelpunt tussen natuur en industrie – is in het echt te bewonderen aan de wand van de galerie.

De tentoonstelling is tot en met 29 maart te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak. Kunstconsult, Smederij 4, 1185 ZR Amstelveen, 020-3416476, info@kunstconsult.nl, www.kunstconsult.nl