Lezing: Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945

 René Kok en Erik Somers komen op dinsdag 9 april bij boekhandel Venstra vertellen over de totstandkoming van hun boek ‘De Jodenvervolging In foto’s. Nederland 1940-1945′ en vertellen aan de hand van de foto’s veel persoonlijke verhalen.

De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 is het eerste fotoboek over de Jodenvervolging in Nederland. René Kok en Erik Somers deden uitvoerig onderzoek in fotoarchieven in binnen- en buitenland. Het boek toont een representatief overzicht van de fotografische vastlegging van de Jodenvervolging. Een groot aantal foto’s is gemaakt door professionele fotografen, meestal in opdracht van Duitse instanties voor gebruik als propaganda. Daarnaast waren er ook talloze amateurs die de vervolging en de deportatie van de Joden fotografeerden. De beelden laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederland aan de deportaties maar ook van de hulp aan onderduikers en van het dagelijkse Joodse leven tijdens de bezetting. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogs opvang van de weinige overlevenden uit de kampen en degenen die terugkeerden uit de onderduik. Over de foto’s is veel achtergrondinformatie achterhaald, waardoor de aangrijpende beelden nog meer zeggingskracht krijgen. Het resultaat is een indringende selectie van beelden voorzien van uitvoerige bijschriften. Het boek is in samenwerking met het NIOD gemaakt.

T/m 6 oktober 2019 is in het Nationaal Holocaust Museum de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945. te zien. De tentoonstelling is een samenwerkingsverband van het Joods Cultureel Kwartier, het NIOD en het Topographie des Terrors in Berlijn, waar de tentoonstelling vanaf het najaar van 2019 te zien zal zijn.

Dinsdag 9 april, aanvang 19:30 uur. Toegangsprijs tot 1 april: 5 euro incl. koffie/thee. Toegangsprijs van 1 t/m 9 april: 7,50 euro incl. koffie/thee.
Aanmelden: stuur een mail naar info@venstra.nl