Noord-Holland heeft ambitie om afvalloze provincie te worden

AMSTELVEEN – De provincie Noord-Holland gaat zich actief inzetten om het plasticprobleem aan te pakken en spreekt de ambitie uit een afvalloze provincie te worden. De Staten stemden deze week in met dit voorstel van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie-SGP en D66.

“Het gebruik van plastic moet drastisch worden verminderd in het belang van natuur, dier en milieu. Dat er dieren lijden en zelfs sterven door ons afval is onacceptabel,” zegt Linda Vermaas, statenlid van de Partij voor de Dieren. “Dat ons voorstel is aangenomen is een mooie en noodzakelijke stap naar een toekomst zonder plastic zwerfafval.’

De vele Noord-Hollanders die zich bezighouden met het bestrijden van de plastic soep krijgen vanaf nu ook meer ondersteuning van de provincie. Ook wil de provincie zich aansluiten bij de landelijke opschoondagen en gaat het provinciebestuur met gemeenten, waterschappen en andere beheerders aan tafel om te kijken hoe ze gemeenschappelijk de plastic soep beter kunnen bestrijden.

“Plastic afval is een enorm probleem,” zegt GroenLinks-fractievoorzitter Zita Pels. “Overal in Noord-Holland kom je helaas plastic troep tegen. Op onze stranden, in onze wateren, in onze natuur- en recreatiegebieden. Op sommige plekken struikel je er bijna over. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de meeste plastics niet afbreekbaar zijn. Het is een regelrechte ramp. Juist omdat de verschillende problemen rond zwerfafval gemeentegrenzen overstijgen is het goed dat provincie nu ook aan de slag gaat om de plastic soep te bestrijden.”