VVD dringt aan op nieuwbouw voor scholencomplex Orion

AMSTELVEEN – De lokale fractie van de VVD vindt dat nieuwbouw voor het scholencomplex aan de Orion nog de enige goede oplossing is. Het bestaande scholencomplex is volgens de partij fysiek verouderd en niet klaar voor de toekomst.

Het complex dat begin jaren ’80 werd opgeleverd, waarin de basisscholen Willem-Alexander, De Cirkel en De Pioniers huisvesten, is toe aan een grondige facelift. “Dat kan zijn in de vorm van vernieuwbouw of sloop en vervolgens nieuwbouw. Dat zijn de twee smaken die er momenteel nog zijn, maar eigenlijk is nieuwbouw nog de enige reële optie,” aldus raadslid Bas Zwart (VVD).

De VVD stelt dat de klaslokalen te klein zijn, de open ruimten schaars, de ramen  van enkel glas en het binnenklimaat is bijzonder slecht reguleerbaar. “In de winter rijzen de stookkosten de pan uit en in de zomer is het niet koel te krijgen,” zegt Arjan Gerritsen van de VVD.

De betrokken schoolbesturen hadden begin 2018 vergevorderde plannen om grondig onderhoud uit te laten voeren. Sinds 1 januari 2015 zijn schoolbesturen namelijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de eigen schoolgebouwen, waar die taak voorheen bij de gemeente lag. De gemeente is nog wel verantwoordelijk voor onder meer nieuwbouw en uitbreiding van bestaande locaties. Inmiddels is door de gemeente een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om het complex weer van deze tijd te maken en te vernieuwen. De plannen voor het grondige onderhoud zijn daarom voorlopig in de ijskast gezet.

Zwart: “Momenteel is het stil aan de zijde van de gemeente. Wij vragen daarom opnieuw aandacht voor dit scholencomplex. Nieuwbouw is hard nodig en biedt daarnaast kansen om een duurzaam alternatief voor het huidige scholencomplex te realiseren. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. De partij wil graag een concrete planning zien en de druk op de (CV-)ketel houden.”