Amstelvener Carel Eiting legt krans bij Olympisch Stadion

AMSTELVEEN: Aankomende zaterdag vindt om 12:30 de jaarlijkse Nationale Sportherdenking plaats bij het Olympisch Stadion. Tijdens de ceremoniële herdenking zullen onder andere wethouder sport, Rob Ellermeijer en Carel Eiting, voormalig toptalent van AmstelveenSport, een krans leggen.

Geheime competitie

Dit jaar is het thema Basketbal in de Tweede Wereldoorlog en daar zit een bijzonder verhaal achter. De sport was namelijk in de Tweede Wereldoorlog erg jong in ons land, met alleen in Amsterdam een competitie. Bijzonder is dat in de laatste oorlogsjaren er in Rotterdam een geheime competitie kwam. Daar deden ook Amsterdammers, die niet meer mochten spelen in hun eigen stad, aan mee.

Een belangrijk basketbalbestuurder van die tijd is Dick Schmüll. Hij was betrokken bij de oprichting van de basketbalafdeling binnen de Algemene Maatschappij Voor Jongeren, de Nederlandse tak van de YMCA. Na de Tweede Wereldoorlog kwam ook rolstoelbasketbal op, onder andere door de vele oorlogsinvaliden. Rolstoelbasketbal is sinds 1960een officiële sport op de Paralympische Spelen.

De Amstelveense Basketbal vereniging MBCA geeft voor en na de ceremoniële herdenking demonstratiewedstrijden. De eerste wedstrijd begint om 12:00.