Expositie ‘Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar’

 Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Klaas Gubbels (1934) toont Museum Jan van der Togt van 21 mei tot en met 25 augustus een selectie van schilderijen die in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand is gekomen. Er worden circa 25 werken tentoongesteld die veel voor de kunstenaar betekenen en waar hij zijn hele leven geen afstand van heeft willen doen. Te zien zijn schilderijen uit diverse periodes van zijn leven; van het oude onderzoekende werk, tot de welbekende kan én nieuw werk. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de eerste editie van Art Zuid Amstelveen.

De in Rotterdam geboren kunstenaar gebruikt alledaagse voorwerpen als motief voor zijn schilderijen en beelden. Hij is bekend van zijn schilderijen van koffiepotten, tafels en stoelen. In zijn schilderijen is de koffiepot – door hemzelf meestal ketel genoemd – als het ware een personage. Hij zit op een stoel aan een tafel of ontmoet in het platte vlak andere bontgekleurde ketels. Gubbels wil het eentonige uitbuiten en legt de focus op de essentie door al het overbodige weg te laten. “Een mooi schilderij maken… dat kan. Maar een schilderij wat iets zegt… dat is wat ik wil”, aldus Gubbels.

Art Zuid Amstelveen
Museum Jan van der Togt sluit met deze tentoonstelling aan bij de eerste editie van Art Zuid Amstelveen, in het verlengde van Art Zuid Amsterdam. In Amstelveen zullen op meerdere plekken beelden van Klaas Gubbels in de buitenlucht worden getoond. Het Museum Jan van der Togt vormt het startpunt van de route door Amstelveen naar Amsterdam.