Gemeente Amstelveen maakt aanleg geveltuin eenvoudiger

AMSTELVEEN – Amstelveners met groene vingers zonder tuin kunnen nu toch hun hart ophalen in een eigen stukje groen.
Inwoners mogen, zonder het betalen van een gebruikersvergoeding, een rij tegels langs de gevel verwijderen. De vrijgekomen ruimte biedt plaats aan een geveltuin.

Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan en groener straatbeeld, het houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat het regenwater makkelijker de grond in kan. “Een geveltuin met mooie bloemen en planten kan de hele uitstraling van een straat veranderen”, zegt wethouder Floor Gordon (Wijkbeheer en Duurzaamheid).

Vanaf 1 mei aanstaande kunnen ge├»nteresseerden toestemming vragen voor het aanleggen van een geveltuin, door een zogenoemde ‘afsprakenbrief’, voorzien van een handtekening, te sturen naar de gemeente. De grond blijft eigendom van de gemeente. Wie verhuist moet de geveltuin verwijderen of overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Wie in het verleden een geveltuin tegen betaling (gebruiksvergoeding) heeft aangelegd, hoeft niets te doen. Deze wordt dit jaar omgezet naar een ‘afsprakenbrief’, waarna geen vergoeding meer hoeft te worden betaald.

Meer informatie: amstelveen.nl/geveltuintjes