Landelijke fractie D66 pleit voor stoppen met nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL – D66-kamerlid Jan Paternotte wil stoppen met nachtvluchten op Schiphol. Vanaf de luchthaven vertrekken en landen elk jaar ongeveer 32.000 nachtvluchten. Dit zijn veel meer nachtvluchten dan er vertrekken vanaf vergelijkbare luchthavens zoals Frankfurt, Londen en Parijs. Dit meldt de NOS donderdagochtend.

Stoppen met nachtvluchten zou betekenen dat er tussen 23.00 en 05.00 geen vliegtuigen meer mogen opstijgen en landen. De luchthaven van Frankfurt werkt al met zo’n verbod.

Uit onderzoek is gebleken dat er ’s nachts vooral vrachtvliegtuigen en toestellen van budgetmaatschappijen vliegen. “Die vluchten zijn niet belangrijk voor de rol van Schiphol als internationale overstapplek,” aldus Paternotte.

De vraag om het verbod komt na een advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. De raad gaf vorige week al het advies om te minderen met het aantal nachtvluchten op Schiphol. Er lijkt dan ook steeds meer politieke steun te komen voor het minderen van nachtvluchten. GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten namelijk al langer voor de afschaffing van nachtvluchten.

Vanmiddag (donderdag) zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over de luchtvaart met minister Cora van Nieuwenhuizen. Dan zal blijken hoeveel politieke steun er is voor het voorstel van D66.

Foto: Vivian Tusveld