Mad Science Dag vol workshops

AMSTELVEEN – Kom naar één van de Mad Science workshops op donderdag 25 april in de Boswinkel in het Amsterdamse Bos.

12.00 uur – 13.00 uur. Mineralen Mania (7 – 8 jaar). De aarde bestaat uit verschillende aardlagen en diverse gesteenten die zich in die lagen bevinden, zowel in vloeibare als in vaste vorm. Tijdens deze les krijg je een kijkje in de processen van steenvorming, invloed van temperatuur op gesteente en eigenschappen van gesteenten en mineralen. Leer hoe onze Aarde in elkaar zit met behulp van een hardgekookt ei. En bij gebrek aan echte vulkanen in Nederland, maken we zelf een chemische variant, zodat we het proces van een vulkaanuitbarsting toch kunnen bestuderen.

13.30 uur – 14.30 uur. Huis, tuin en keukenwetenschap (7 – 8 jaar). Denk je aan chemische reacties, dan denk je aan explosies, mondkapjes, veiligheidsbrillen en giftige stoffen, maar het kan veel eenvoudiger. Elke dag zie je misschien wel tientallen chemische reacties zonder dat je het in de gaten hebt. Je fiets is een beetje aan het roesten, je vader bakt een eitje, je zusje maakt cupcakes; dit zijn allemaal chemische processen. Leer aan de hand van onderzoekjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal dat chemische reacties en natuurkundige processen zich vaak voor hun neus afspelen. Zo doe je een zetmeelproef, maak je kennis met het verschijnsel ‘oppervlaktespanning’ en experimenteer je met de dichtheid van verschillende vloeistoffen uit het keukenkastje.

15.00 uur – 16.00 uur. Superkrachtbronnen (10 – 12 jaar). Ga mee op onderzoek naar verschillende energiebronnen op energie-eiland en leer meer over de voor- en nadelen van deze bronnen. Je maakt gebruik van windenergie, test je eigen vermogen om energie op te wekken en maakt gebruik van zonnecellen tijdens een heuse zonnehopperrace! Wist je dat je ook met behulp van een chemische reactie energie op kunt wekken? Je probeert tijdens de workshop met de chemische taco batterij een windmolentje te laten draaien.

Aanmelden: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, (020) 54 56 100. Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur.