Mart Benders over ‘Leraar in Oorlogstijd: Reconstructie van een vader’

AMSTELVEEN – De Amstelveense Mart Benders is op donderdag 9 mei te gast bij boekhandel Blankevoort. Aanleiding is het boek dat zij schreef over haar vader Johan Benders, Leraar in Oorlogstijd: Reconstructie van een vader. Het boek werd op 18 april officieel gepresenteerd in het Amsterdams Lyceum.

Johan Benders was leraar Nederlands en geschiedenis aan datzelfde Amsterdams Lyceum. Hij werd op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij werd verdacht van hulp aan Joden én van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij vreesde door te zullen slaan bij martelingen, sprong hij in de gevangenis van de derde ring naar beneden. Hij overleefde de val niet.

Mart Benders is in augustus 1943 geboren, enkele maanden na de dood van haar vader. Na de oorlog ging zij zelf naar het Amsterdams Lyceum en studeerde ze aan de conservatoriumafdeling van het Muzieklyceum in Amsterdam. Ze is als fluitist verbonden geweest aan het Radio Filharmonisch Orkest.

Leraar in oorlogstijd is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto´s en verhalen van mensen die hem gekend hebben, leert Mart haar vader kennen en weet ze hem een plaats te geven, niet alleen in haar herinnering , maar ook in onze collectieve geschiedenis.

Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Boekhandel Blankevoort, Rembrandtweg 649 te Amstelveen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.