Minder Amstelveense misdrijven in relatief veilig 2018

AMSTELVEEN – In de regionale veiligheidsrapportage staat Amstelveen voor het jaar 2018 in het groen. Dat betekent dat onze gemeente goed scoort op de veiligheidsindex. Daarbij moet wel worden aangetekend dat ook Aalsmeer, Kudelstaart en Uithoorn in het groen staan. Buurten in Amsterdam doen het wat minder goed qua veiligheid.

Amstelveen wordt binnen de veiligheidsindex van 2018 geïndexeerd met een 57. Voor 2017 was dit nog 61. Een duidelijke verbetering. De criminaliteit laat een daling zien van vier procent. Dat is wel twee procent lager dan de regionale daling. Dat komt vooral door een lichte stijging van het aantal inbraken in de zuidelijke wijken van Amstelveen.

Het totaal aantal misdrijven in Amstelveen is vorig jaar gedaald. “Kwantitatief is er een mooie daling over de gehele linie van 4006 misdrijven in 2017 naar 3829 vorig jaar,” schrijft burgemeester Bas Eenhoorn in een brief aan de gemeenteraad.

Hij merkt daarbij op dat er wel enkele uitzonderingen zijn. Zo daalt in de regio het aantal woninginbraken met twintig procent maar in Amstelveen blijft het aantal inbraken bijna gelijk. Door diverse structurele acties worden de afgelopen tijd wel betere resultaten gehaald.

Daarnaast is het aantal straatroven, diefstallen uit garages en schuren gestegen net als het aantal zedendelicten. Tevens zijn er meer meldingen van overlast door volwassenen daar waar die door de jeugd is gedaald.

In de brief aan de raad besluit Eenhoorn met een positief bericht. Het aantal klachten over discriminatie is afgenomen.

Een visualisatie van de Amstelveense veiligheidscijfers kunt u hier vinden.