Nieuwe tram voor Amstelveenlijn op weg naar Nederland

AMSTELVEEN – De 15G, het nieuwe tramstel dat onder meer op de Amstelveenlijn gaat worden gebruikt, is op weg naar Nederland. Het tramstel gaat de komende maanden getest worden op het Amsterdamse tramspoor. Halverwege het jaar moeten de eerste nieuwe trams ook echt gaan rijden, meldt onze mediapartner NH.

Het Spaanse bedrijf CAF maakt de in totaal 63 bestelde 15G-trams, in een fabriek in Zaragoza. Daar is het eerste exemplaar op een enorme vrachtwagen geladen, want het tramstel van dertig meter lang en bijna 40 ton zwaar, komt over de weg naar Diemen. Daar wordt de tram gestald in een werkplaats van het GVB.

In de komende maanden wordt de nieuwe tram uitvoerig getest, dat gebeurt samen met vier andere 15G’s die nog in afbouw zijn. Zodra die testen klaar zijn kunnen de overige 58 trams geleverd worden. Het GVB verwacht dat er vanaf dat moment iedere twee weken een nieuwe tram op het Amsterdamse spoor gaat rijden.

Foto’s: Andre van Beuzekom