Oud-agenten ondersteunen politie in strijd tegen inbraken

AMSTELVEEN – Vier oud-agenten zijn gestart bij het speciale inbrakenteam van de gemeente Amstelveen. Zij ondersteunen samen met twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de politie bij de bestrijding van inbraken.

“Het is onacceptabel dat er in Amstelveen zoveel woning- en auto-inbraken zijn,” vindt wethouder Handhaving Herbert Raat. “Om ervoor te zorgen dat er voldoende mensen met een politieachtergrond op straat zijn investeren we daar als gemeente in. Het is een team met verschillende expertise, kennis en ervaring. Ik hoop dat deze aanpak zorgt voor een daadwerkelijke daling van het aantal inbraken.”

Meer buurtonderzoek
Zorgen dat er minder wordt ingebroken in Amstelveen is de hoofdtaak van het inbrakenteam. De leden van het team zijn in de wijk aanwezig om inbraak tegen te gaan.

Burgemeester Bas Eenhoorn: “Het inbrakenteam ondersteunt de politie en neemt werkzaamheden over waar ze geen tijd voor hebben. Na een inbraak is bijvoorbeeld een buurtonderzoek nodig. Tijdens zo’n onderzoek wordt er met inwoners gesproken in de hoop nieuwe aanknopingspunten te ontdekken. Dat helpt de politie bij het opsporingsonderzoek en daarmee om het aantal inbraken te verminderen.”

Praktijkervaring
De vier nieuwe medewerkers hebben verschillende achtergronden. Zo is er een recherche specialist aan de slag die afkomstig is van de Marechaussee. Ook is er een oud-rechercheur met specialisme in technische opsporingsmethoden. Eén van de oud-agenten is afkomstig van de Amstelveense politie. Hij heeft jarenlange ervaring met de lokale praktijk. Een informatie-specialist, afkomstig van de Amsterdamse politie, zorgt dat het team weet hoe de grootste kans ontstaat om de inbrekers tegen te houden.

De twee handhavers van de gemeente hebben veel straatervaring met bijvoorbeeld de Amstelveense jeugd en kennen elke straatje en elk steegje. Zij zijn gespecialiseerd in het straatwerk en onderhouden contact met de buurt via social media, zoals Whatsapp buurtpreventiegroepen.