Start meningokokkenvaccinatie in Emergohal Amstelveen

AMSTELVEEN – Op 9 april was de start van de aftrap van de meningokokkenvaccinatie in de Emergohal in Amstelveen. In Amstelveen hebben 4.500 jongeren een uitnodiging gekregen voor een prik tegen meningokokken. Het gaat om alle jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004. Jongeren uit 2003 en 2005 krijgen eind mei een uitnodiging. Wethouder Zorg en Welzijn ging langs om de GGD en alle medewerkers te bedanken voor hun inzet.

Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen: “Meningokokken kunnen een zeer ernstige infectieziekte veroorzaken. Gelukkig is er een goed vaccin. Door je te laten inenten bescherm je jezelf en de mensen om je heen.”

Waarom deze prik halen?
Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. De meningokok kan zich verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als iemand zelf niet ziek is door de bacterie, kan hij/ zij een ander wel besmetten. De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Hebt u een kind in die leeftijd en heeft hij/ zij geen zin om de prik te halen? Ga dan het gesprek aan om hem/haar, broers, zussen, vrienden en vriendinnen te beschermen. Want 1 prikje in je arm, en je bent minimaal 5 jaar beschermd.

Afspraak gemist?
Wie de afspraak heeft gemist kan 18 juni naar de Emergohal komen of naar de RAI Amsterdam op 18 april of 20 juni. In Amstelveen is het prikken tussen 13.30 en 18.30 uur. In Amsterdam is het tussen 13.00 en 20.00 uur. Je hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Het kan zijn dat je dan wel langer moet wachten.

HPV vaccinaties
De GGD verzorgt ook de HPV vaccinaties voor gemeente Amstelveen. Het Rijksvaccinatieprogramma biedt alle 13-jarige meisjes de mogelijkheid om kosteloos de vaccinatie te krijgen. De HPV vaccinatie bestaat uit twee prikken op twee verschillende data, die op de oproepkaart staan. De eerst ronde vindt plaats in maart 2019. De 2e oproep wordt in augustus verstuurd voor de vaccinatie in september 2019. Het is zeer belangrijk dat meisjes beide vaccinaties halen, zodat zij de optimale bescherming krijgen.

Meer informatie: ggd.amsterdam.nl.