Startschot voor proef schoner water in de Poel

AMSTELVEEN – Om de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel te verbeteren is maandag een proef begonnen. Tot oktober voegt het hoogheemraadschap Rijnland ijzerchloride toe aan het water dat uit de Nieuwe Meer komt en via het bos de Poel bereikt. Dit moet leiden tot een betere waterkwaliteit en een vermindering van het aantal algen.

Hoogheemraad Waldo von Faber en wethouder Rob Ellermeijer gaven maandagmiddag het startsein van de proef aan de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenvelderschepolder.

“De Poel is een prachtig natuurgebied in Amstelveen en het zou mooi zijn als we er meer van zouden kunnen genieten. Bijvoorbeeld door er een frisse duik in te kunnen nemen, net als vroeger. Met deze proef zetten wij een goede stap op weg naar het verbeteren van de waterkwaliteit,” zegt Ellermeijer.

Het water in de Poel heeft nu nog een verhoogd fosfaatgehalte. Fosfaat is een voedingsstof voor algen. Rijnland voegt de ijzerchloride gedoseerd toe via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenvelderschepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen in aantal afnemen.

Minder algen betekent helderder water. Met helder water kan zonlicht tot de bodem doordringen waardoor waterplanten de kans krijgen om te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren toenemen en verbetert de waterkwaliteit.

Bij het gemaal waar de ijzerchloride wordt toegevoegd, kan het water een roestbruine kleur krijgen. De verwachting is dat het ijzerchloride zo verdund wordt dat het bijna niet zichtbaar is en vijftig meter verderop al weg is. Volgens Rijnland is het niet gevaarlijk, maar het hoogheemraadschap adviseert het water te vermijden als het bruin is. Ook wordt geadviseerd om huisdieren niet in het bruine water te laten zwemmen of ervan te laten drinken.